Progressive Web Apps, oftewel PWA, kun je zien als normale websites. Het grote verschil: ze hebben de functionaliteiten van een app. Met een PWA heb je als het ware een website in een app-jasje. Klinkt interessant, maar wat kun je ermee?
Hoe werkt een PWA?
Een PWA maakt gebruik van een service worker; een script wat op de achtergrond in je browser draait. De service worker maakt het mogelijk dat er acties uitgevoerd worden zonder tussenkomst van een gebruiker. Denk aan het ontvangen van push-notificaties. Ook bepaalt de service worker of je de content live ziet, of juist de gecachte (opgeslagen) versie. Door deze functionaliteit is het mogelijk om content ook te bekijken als je een slechte internetverbinding hebt, en zelfs als je geen verbinding hebt.
Wat zijn de verschillen tussen een website, app en PWA?
Een website open je met behulp van je browser, en kun je alleen bekijken als je verbinding hebt met internet. Bezoekers kunnen direct naar je website navigeren door de URL op te geven in de adresbalk of door zoekresultaten te gebruiken. Het is ook mogelijk om de website te bezoeken via een link op andere sites of door je eigen nieuwsbrief. De website is toegankelijk via de browser, waardoor je niet afhankelijk bent van een besturingssysteem. Wel heb je altijd een (goede) internetverbinding nodig. Daarnaast is een website niet altijd even mobielvriendelijk, iets wat in 2019 echt niet meer kan.
Voor een app ben je afhankelijk van je besturingssysteem – iOS of android – en je download de app in de appstore (soms betaald). Een app staat los van je website. Wil je content op je website en in de app delen, dan moet je het in veel gevallen dus meerdere keren plaatsen. Ook bij apps heb je vaak een internetverbinding nodig, denk aan het downloaden van de updates.
Een PWA is een website in een app-jasje. Wij noemen het ook wel the best of both worlds! Maar waarom? Dat leggen we je graag uit.
Waarom wil je een PWA?
Een PWA is ingericht op mobiel gebruik; zo kun je een knop toevoegen aan je homescherm om gemakkelijk naar de PWA te navigeren. Je hebt de mogelijkheid om push-notificaties te sturen, en je kunt je content offline aanbieden – geen gezeur meer dus met slechte internetverbindingen. Ook neemt een PWA minder ruimte in beslag dan een app. Je content schrijf je nog maar voor één platform in plaats van voor een website plús twee apps (Android en iOS).
Bron afbeelding: https://developers.google.com/web/progressive-web-apps/
Welke bedrijven gebruiken PWA?
Het kan natuurlijk niet anders of er zijn al verschillende bedrijven die gebruikmaken van een PWA. Dat zijn onder andere:
Als je de websites bezoekt vanaf je mobiel, kom je terecht op de PWA. In eerste instantie zal je waarschijnlijk geen verschil zien tussen een PWA of een responsive website, maar deze verschillen zijn er wel degelijk! Zo heeft AliExpress gekozen voor een PWA om de snelheid te verbeteren, maakt de PWA het mogelijk om de website aan je homescherm toe te voegen – net als een app – en kun je de homepagina offline bezoeken.
Wij zoeken nog collega’s die ons verder helpen bij het ontwikkelen van Progressive Web Apps! Ben jij de Front-end developer die ons in 2019 naar een next level brengt? Solliciteer dan vandaag nog!